Așa cum spune si Dr. John Medina, o mamă aflată la inceputul drumului ei de mamă, primește și intră în contact cu o mulțime de informații despre cum să își crească copiii.
Eu nu mai cred că aceasta ar fi problema, și anume că NU AR FI SURSE DE INFO (FIE VIRTUALE, FIE UMANE), ci, mai degrabă, nivelul de dezvoltare biologic- emoțional-spiritual la care se află ele ca oameni și ca femei, care influentează covârșitor capacitatea lor de a înțelege cele pe care le primesc, de a le integra in comprtamentul lor si a le aplica, in relatiile cu copiii si cu cei din jurul lor, de ce nu.
De aceea, soluția cea mai buna pe care o poate aborda o mamă este să își ia niste momente de respiro (meditație, cugetare, cunoaștere de sine, spune-i cum vrei) cu ea însăși, ca să își dea seama cât și ce vrea și poate să aplice din tot ceea ce i se oferă ca informatie, și ceea ce nu vea și nu poate să aplice. Iată câteva lucruri la care să se gândească, preferabil înainte de a se naște copilul:
- Care sunt cele mai importante lucruri pentru mine ca om, și pe care vreau să le transmit mai departe copilului meu ? (Poate fi vorba de anumite valori, de anumite atitudini sau comportamente etc.)
- Cum voi face asta ? Ce voi face anume- concret- pentru ca micuțul meu să dobândească o anumită trăsătură, comportament etc. ? De exemplu, dacă vreau să devină un om credincios, mă voi asigura că îl voi duce in fiecare duminică la Biserică, ii voi citi rugăciunea de seară etc.
- La ce își permite să mai aibă scăpări (de exemplu, dacă nu consider alimentatia la fel de importantă ca timpul petrecut împreună, atunci, nu mă voi strofoca să am mereu cele mai naturale produse în casă, și nici să gătesc non-stop etc.)
- Lucrurile despre care are o părere incertă, preferă să mai cerceteze, dar pe care nu le va pune încă în aplicare
O listă riguroasă cu aceste lucruri o va ajuta pe viitoarea sau pe actuala mămică să:
- aibă discernământ atunci când dă de o nouă informație pe internet
- să nu se compare cu alte mămici, și chiar să se deprime că ea nu face ceea ce face mămica respectivă
- să se cunoască pe sine mai bine, și să fie mai echilibrată, mai bună și mai iubitoare cu ea însăși, lucruri deosebit de importante pentru dezvoltarea unei bune relații cu copiii
Și nu uita, mămică dragă, nimeni nu te poate ajuta dacă tu singură nu te ajuți. A fi părinte este un job greu, cu multe solicitări, și cel mai important lucru este să înveți să ai grijă de tine, ca să poți avea grijă cu adevărat de copiii tăi. Așa cum spune și dr. John Medina:
„A avea grijă de un copil este o formă sofisticată de a avea grijă de tine însuți.”
No comments:
Post a Comment