Saturday, February 25, 2017

7 lucruri din viața de mamă cu care nu m-am împăcat încă


1. Nici un moment de neatenție nu rămâne ne-taxat

De când a învățat să meargă copilul, nu mai pot lăsa nimic „la întâmplare”. Niciun pahar cu apă, nici o ceașcă de cafea sau ceai. Toate vor fi vărsate în scurt timp, sau explorate cumva și vor sfârși așa cum nu îmi doresc. Este nevoie de atentie si o gândire permanentă legată de ceea ce fac și unde așez lucrurile „pentru adulți” .

2. Nevoile mele versus nevoile lor. Timpul meu versus timpul lor cu mine

Aceasta este, cred, problema cea mai solicitantă. De când s-a nascut C. mă straduiesc sa fac compromisuri, în sensul bun. Și de multe ori îmi iese. Adică, mă străduiesc să găsesc soluții ca să îmbin satisfacerea propriilor nevoi cu satisfacerea alor ei. De exemplu, vreau să fac niste exerciții fizice. Le pot face liniștită, numărând clar și răspicat și, astfel, îmbiind-o și pe ea să numere sau chiar să facă, stângace, cum știe ea, ce fac și eu.
Ideea e ca ea vrea, mereu, să stau mai mult cu ea decat am eu energie si dorintă, si așa apar conflictele interioare, nervii, frustrările… Nu contează frumusețea de activitate pe care abia am făcut-o, nu îți dau nicio pauză mami, pare să îmi spună de multe ori... Și, de cele mai multe ori, iau din „save battery” pentru ea, cedând în favoarea ei. Cine mai zice că nu trebuie să faci sacrificii pentru propriul copil, cred că mai are de meditat sau nu are copii. Eu sunt genul de mamă chiar „egoistă” și, dacă se găsește ocazia, mă mai duc și la o nuntă, și la o plimbare, sau un coafor. Dar cred că a avea copii presupune sacrificii de când aflii că porți un copil în pântece.

3. Dependența și narcisismul

Orice copil are, cel puțin până la vârsta de 5-6 ani, aceste trăsături clare: este dependent și narcisist. Cel puțin până la 3 ani, sunt foarte vizibile și pot deveni chiar supărătoare dacă stai 12 h/ 24 doar tu cu copilul.
Dependența se manifestă prin plângăceli și gudureli atunci când se plictiseste, prin sufocarea aproape cu prezența lui, transformându-se pe la 2 ani, în umbra ta. Mamele stiu bine că nici la toaletă nu ar fi lipsite de micuta lor umbră, dacă nu ar inchide ușa (în spatele căreia se aud adesea bătăi în ușă, plâns, sau strigarea „mamiiii!!!”).
Daca nu inițiezi tu o activitate, rămân parcă agățați de tine, până propui tu ceva (exista si momente când se joacă singuri, dar sunt mai rare pana la 2 ani si de scurtă durată). Practic, trebuie să fii la dispozitia lor permanent.
O altă mare provocare pentru mine este ce să fac cu dorințele copilului de a face tot ceea ce fac și eu (să stea la laptop, să se uite la Tv, să se uite în cartea pe care o răsfoiesc eu etc.)
Narcisismul este ceea ce îl face pe copil să creadă că i se cuvine totul. Că poate să se urce pe spatele tău și să te călărească oricât fără să simți vreo durere, să fii mereu disponibil, fiindcă tu nu esti acolo decât o prelungire a ființei lui, nu?!


4. Strâns și curățat permanent

Fiecare activitate educatională, fiecare masă pe care o mănâncă singură de la vârsta de 1 an, fiecare jucărie sau material educativ folosit are … consecințele lui. Ori e lăsat aiurea prin casă, ori presupune chestii de adunat și pus la loc. Nu de alta, dar ca să nu se transforme casa intr-o cocină, cineva trebuie să strângă de fiecare dată după copil. Cum nu avem bonă și nici femeie de serviciu sau altă persoană care să ne ajute, eu sunt cea care fac „genuflexiuni” si „flotări” si tot felul de intinderi in activitatea de strâns și curățat. Și nu am disponibilitatea acestor „exerciții” tot timpul ...

5. Diferența mare intre eu cu mine și eu cu copiii

Diferența între ceea ce sunt când sunt doar eu cu mine și ceea ce sunt când sunt și cu ei e ca diferența de fus orar între România și America.
Când sunt singură, „mănânc” pasaje întregi din cărți în care mă regăsesc și le consider folositoare pentru perioada în care sunt eu atunci (psihologie, religie, dezvoltare personală). Având un temperament mai mult intravert, imi place să meditez un pic, să scriu, dacă simt, ceea ce provoacă în mine acele pasaje. Mă bucur de plimbări singură pe jos sau de odihnă. Este, evident, mult mai simplu și mai odihnitor psihic, lipsită fiind de acea stare de vigilență-tensiune, la care, probabil, încă mi-e greu să renunț pe deplin. Poate când vor mai crește copiii…?

6. Dorințele si asteptările mele inalte referitoare la copilăria lor

După ce s-a născut primul copil, o mulțime de așteptări, dorințe și fantasme legate de „copilăria perfectă” începuseră să mă bântuiască.
Astăzi, sunt mai realistă și mai împăcată cu ceea ce ESTE deja, cu ceea ce AM deocamdată să le oferim copiilor eu și soțul meu. Dar, uneori, mă mai încearcă dureros fantasma că am locui la casă, cu o curte mare în care să alerge în voie, să se cațere, cu prispă și cu leagăn în care să ne dăm zilnic și să râdem, cu o grădină în care să ne plimbăm, să cultivăm legume și să numim flori, cu mulți prieteni cu copii dornici să cunoască alți copii și să socializeze cu ei… Un loc lipsit de poluare și unde tehnologia este redusă la minim. Un loc în care învățăm să creștem sănătos și să devenim oameni întregi.

7. Respectarea libertății și a voinței copilului

M-am „lovit” și eu, ca orice mamă, cred, de acea ispită a puterii pe care mi-o conferea statutul de adult și părinte. Eu sunt adultul- tu ești copilul, deci: eu știu mai bine, faci ce spun eu, mănânci ce îți pun în față, te joci cum și cu ce îți propun eu. Ideea e că această gândire nu este chiar așa rea în sine, ba chiar te-ar salva de multă bătaie de cap, dacă ar fi și la fel de ușor de pus în practică…
Este adevărat că eu, adultul, am trăit mai mulți ani pe acest pământ și deci, am mai multă experiență. Copilul ar putea să evite multe lovituri (de orice fel) dacă m-ar asculta. PROBLEMA e că… tot ce vrea mai mult și mai mult copilul meu, în esență, și fiecare om de pe această planetă este să se simtă LIBER, deci pentru asta, are nevoie să simtă că i se respectă acest dar pe care, intuitiv, îl prețuieste mai mult decât orice: libertatea. Și știm că nici chiar Dumnezeu nu își permite să încalce această libertate.
Sigur că îl sfătuiești, sigur că îl mai tragi de o mânecă, sigur că mai ridici tonul, dar… am învățat lecția asta: dă-i impresia generală că este liber. Învață-l și lasă-l să aleagă, pe cât posibil !

No comments:

Post a Comment