Tuesday, November 22, 2016

„Întors pe dos”: lecții esențiale de psihologie și parentaj

La „conducerea” ființei noastre stau emoțiile

Principalale emoții sunt Bucuria, Tristețea, Furia, Dezgustul și Frica. Acestea sunt cele pe care le resimțim cel mai adesea în timpul zilei, și care stau la baza gândurilor și comportamentelor noastre.


Fiecare emoție are mai multe alte manifestari sau `sub-emoții`

De exemplu, Bucuria poate deveni Entuziasm, Energizare a întregii ființe etc. , Frica poate deveni Lașitate, Furia e Nerăbdătoare etc.


Orice schimbare în viața familiei este nevoie să fie discutată în prealabil și cu copilul


Copilul are nevoie să fie pregătit, emoțional și cognitiv pentru ceea ce se întâmplă în viața de familie, pentru că el înțelege si este afectat de lucruri la care nici nu ne gândim uneori. Mutarea, schimbarea școlii, plecarea unuia din părinți, venirea pe lume a unui alt copil etc. toate acestea au nevoie să fie cunoscute de copil, și, mai mult, discutate, analizate împreună cu părintele. Copilul are nevoie să își cunoască emoțiile, și să și le împărtășească unei persoane de încredere, pentru a se dezvolta sănătos. Dacă părinții nu inițiază discuții cu el, acesta poate avea, mai târziu, probleme legate de imaginea de sine și de relația cu sine în genere. Și, chiar, acesta poate deveni un adult plângăcios, obișnuit să reprime sau incapabil să își trăiască, manifeste emoțiile și împlinească nevoile (emoționale).


Părintele are datoria să cunoască și să se îngrijească pe cât posibil de toate „tărâmurile” personalității copilului 


Părintele este dator să îl ajute pe copil să se cunoască pe sine.
În primii ani de viață se formează diverse „tărâmuri” care  au locul lor în creier. În film erau: Hockey-ul (sportul ei preferat), Prietenia, Distracția, Onestitatea.
Buna dezvoltare a acestor aspecte ale vieții este nevoie să fie observată și urmarită riguros de către fiecare părinte implicat.


TRISTEȚEA este bună trăită în contextul potrivit

Tristețea își cere drepturile, și, că, ignorată, poate „lăsa la conducere” doar Furie și Dezgust. Bucuria are nevoie să „colaboreze” cu Tristețea, uneori aceasta din urmă fiind doar cealaltă fațetă a Bucuriei. Copilul are nevoie să fie învățat de mic să își TRĂIASCĂ emoțiile. Si cel mai bine învață acest lucru din exemplul concret al părinților.


Cu alte cuvinte și în concluzie, nicio emoție nu trebuie „respinsă” (așa cum făcea Bucuria Tristetii, tot oprind-o sa atingă amintirile), ci trebuie primită, acceptată, înțeleasă și folosită la momentul potrivit, așa cum a înțeles, în final, și Bucuria.

Filmul Animat poate fi urmărit integral aici, împreuna cu copilul (ar fi ideal):

http://putlocker.ac/watch-inside-out-online-free-2015-putlocker-v8.html

No comments:

Post a Comment